Alles wat je moet weten over het aansluiten van een elektrisch fornuis

Elektrische fornuizen zijn tegenwoordig een populaire keuze in veel keukens. Ze bieden nauwkeurige temperatuurregeling en snelle verwarming, maar het aansluiten ervan kan voor sommige mensen een uitdaging zijn. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over het aansluiten van een elektrisch fornuis, inclusief de benodigde aansluitingen en het belang van professionele installatie.

Elektrisch fornuis aansluiten

Elektrische fornuizen worden doorgaans zonder kabel geleverd door fabrikanten. Hoe moet je ze dan aansluiten?

Een elektrisch fornuis kan niet op een standaard stopcontact worden aangesloten. Elektrische fornuizen vereisen meer stroom dan een normaal stopcontact kan leveren. Daarom heb je een speciale aansluiting met een Perilex-stopcontact en stekker nodig. Afhankelijk van het vermogen van het fornuis heb je een 2- of 3-fasen Perilex-aansluiting nodig. Een Perilex-aansluiting in de keuken herken je aan een stopcontact met 5 gaten. Een 2-fasen fornuis heeft meestal een vermogen van ongeveer 7000 watt, terwijl een 3-fasen fornuis een vermogen van ongeveer 10.000 watt heeft. Als je dit op een normaal stopcontact zou aansluiten, zouden de zekeringen onmiddellijk doorslaan.

Perilex Stopcontact Aansluiten

Niet alle keukens zijn standaard uitgerust met een Perilex stopcontact. Om een Perilex aansluiting te realiseren, is niet alleen een stopcontact nodig, maar ook een aanpassing in de meterkast. Dit dient te worden uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien.

Een Perilex stopcontact heeft doorgaans 5 polen: 1x aarde, 1x nul en 3x fase. In het geval van een 2-fasen aansluiting wordt deze echter anders verdeeld, met 1x aarde, 2x nul en 2x fase. Bij het installeren van de kookplaat of het fornuis wordt een aansluitsnoer met een Perilex stekker gemonteerd. Het is van essentieel belang dat bij deze installatie de aarde, fase en nul van het stopcontact overeenkomen met de polen van de stekker. Dit vereist nauwkeurige metingen en mag niet zomaar worden gedaan door een leek. Zelfs bij de laatste stap, namelijk het daadwerkelijk installeren van het apparaat, is het van groot belang dat een elektricien het proces begeleidt en de benodigde metingen uitvoert.

Geschiktheid van Witgoedbedrijf.nl fornuizen

Zijn de fornuizen van Witgoedbedrijf.nl geschikt voor 2-fase of 3-fase aansluitingen?

Alle elektrische fornuizen die door Witgoedbedrijf.nl worden aangeboden, zijn geschikt voor zowel 2-fase als 3-fase aansluitingen. Hoewel het voor een 90 cm fornuis wordt aanbevolen om een 3-fase systeem te gebruiken, is het ook mogelijk om deze op een 2-fase systeem aan te sluiten.

"Heb je een 2-fase aansluiting met een maximaal vermogen van 7200 watt?

Elektrische fornuizen hebben vaak een maximaal vermogen van meer dan 8100 watt. Dit is het hoogste vermogen dat het fornuis kan leveren wanneer alle kookzones en ovenfuncties tegelijkertijd in gebruik zijn. In de praktijk komt het echter zelden voor dat alle kookzones en ovenfuncties tegelijkertijd worden gebruikt, aangezien de meeste mensen deze apparaten niet allemaal gelijktijdig gebruiken. Bij normaal gebruik van een elektrisch fornuis, zoals het gebruik van drie kookzones en de oven tegelijkertijd, ligt het verbruik meestal onder de 6500 watt. Dit betekent dat een 2-fase aansluiting met een maximaal vermogen van 7200 watt doorgaans voldoende zou moeten zijn voor de meeste gebruikers."

Installatieservice door Witgoedbedrijf.nl

Kan Witgoedbedrijf.nl het fornuis voor mij aansluiten?

Witgoedbedrijf.nl heeft opgeleide monteurs die het fornuis voor u kunnen aansluiten bij de aflevering. U dient deze optie te kiezen bij de aanschaf van het fornuis. Let op! Deze service is alleen beschikbaar voor apparaten die bij Witgoedbedrijf.nl zijn aangeschaft.

Conclusie

Bij het aansluiten van een elektrisch fornuis is het van groot belang om de juiste aansluitingen te hebben en de installatie nauwkeurig uit te voeren. Als je twijfelt of onduidelijkheden hebt, is het altijd verstandig om een professionele elektricien te raadplegen. Zo zorg je ervoor dat je elektrische fornuis veilig en efficiënt werkt, en kun je met een gerust hart genieten van heerlijke maaltijden bereid op je nieuwe fornuis.

Hulp nodig?

  • Stuur ons een bericht
  • klantenservice@ witgoedbedrijf.nl